1.8 TSI CDAA wymiana rozrządu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sonarsonic
    Classic
    • 2018
    • 0

1.6 dla octavi w benzynie to ciut mało.
    Ta pierwsza coś załadnie odpicowana i komora silnika ślicznie umyta czyżby mocne wycieki oleju były ? I klocki do wymiany na dzień dobry
  • sonarsonic
    Classic
    • 2014
    • 3

Witajcie

Jestem tu nowy

Tydzień temu kupiłem O2FL 1.8TSI CDAA przebieg 70K.

Niestety nie znam się za bardzo na samochodach i mechanice i proszę o waszą poradę.

Bardzo dużo się naczytałem na temat wadliwych rozrządów na naszym forum i postanowiłem zapobiegawczo coś z tym zrobić tym bardziej, że czuję delikatne drgania silnika na jałowym.

Myślałem o wymianie całego kompletu, ale w ASO mi dziś powiedzieli, że nie ma potrzeby wymiany wszystkich części bo one są "niezużywalne" i mechanicy poradzili, żeby wymienić tylko napinacz+łańcuch (podany koszt części 546zł) bo tylko one mogą w przyszłości sprawiać problemy.

Bardzo proszę o poradę, czy wymienić komplet (koszt części ok 1800zł) czy posłuchać aso i wymienić tylko napinacz i łańcuch?

PS. Przy okazji - jaki olej polecacie do tego silnika? (nie mam zielonego pojęcia o właściwościach olejów i ich wpływie więc najbardziej pomocne dla mnie będą nazwy handlowe). Poprzedni właściciel lał Shell 5w40.

PS2. Czy jest jakiś portal skody gdzie można sprawdzić kiedy była produkcja, jakie części są zamontowane lub uzyskać kod do radia w razie potrzeby?

Żółtodziób z góry dziękuje za porady!

Pozdrawiam

Komentarz

• mirekm71
      Ambiente
      • 2014
      • 143

Tylko mechanik wymieniajacy lancuch zobaczy stan Twoich kol i bedzie mogl cos powiedziec. Chociaz przy 70tys jesli łańcuch sie nie rozciągną to kola powinne byc w porządku.

Komentarz

• mirek_p11
        RS
        • 2010
        • 6630
        • Volkswagen
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

sonarsonic, wymień napinacz 06K109467K, łańcuch 06K109158AA, zwór sterujący 06H109257C i ewentualnie ślizgi.

a olej wymieniaj co 12-15 tys. km i możesz śmiało zalać Motul 8100 x-clean+ 5W30, Mobil 1 ESP Formula 5W30

Zamieszczone przez sonarsonic
        Czy jest jakiś portal skody gdzie można sprawdzić kiedy była produkcja, jakie części są zamontowane lub uzyskać kod do radia w razie potrzeby
        Portal jest tylko jeden OCP i dobrze trafiłeś tylko musisz pojawić się na spocie

Podłączy ktoś Tobie kabelek (VCDS) i będziesz wszystko wiedział.

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
        Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
        Fotki

Komentarz

• sonarsonic
          Classic
          • 2014
          • 3

Panowie, bardzo dziękuję za pomoc! jak tylko będę miał możliwość to pojawię się na spocie

Komentarz

Pracuję...